Serc

Cobbeek/centrum

Cobbeek was tot het midden van de vorige eeuw nog bezaaid met boerderijen en landerijen. Zo staat het huidige politiebureau op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog, op 17 september 1944 door een bombardement 19 man de dood vonden. 

 

De eerste nog gestage ontwikkeling van Veldhoven  krijgt na de oorlog een enorme impuls door de explosieve groei in burgerggemeente Eindhoven. Veldhoven vangt mede de behoeftigheid aan woonruimte op en is sinds enkele jaren de snelst groeiende gemeente van Nederland. In 1947 zijn er al 10.000 inwoners en in 1966 de 25.000e inwoner. Door deze snelle groei verrijzen al snel de wijken 'd Ekker, Zonderwijk, t'Look en Cobbeek.

 

 

In het hart van de gemeente Veldhoven vindt u de wijk Cobbeek/Centrum. Deze wijk bestaat uit drie delen: de buurten Cobbeek-Noord en -Zuid en westelijk daarvan het centrum van Veldhoven.

 

 

De meeste woningen in Cobbeek zijn gebouwd in de tweede helft van de jaren ‘70. De stedenbouwkundige structuur van Cobbeek, met veel hofjes, is heel herkenbaar voor de bouwstijl van die tijd. Wat later, rond de jaren '80, verrees het centrum met veel etagewoningen.